top of page

Orthomoleculaire geneeswijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis:

In 1968 introduceerde professor Linus Paulus de Orthomoleculaire Therapie in het beroemde tijdschrift Science met als definitie: “ Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het lichaam aanwezig zijn.”

‘Orthos: is Grieks voor juist, gezond, recht.

‘Moleculair’ is de moleculen betreffend.

 

 

Doel en toepassingen:

U krijgt advies omtrent een zo volwaardig mogelijke en natuurlijke voeding die op U persoonlijk afgestemd is en rekening houdt met eventueel al bestaande klachten of symptomen. Daarnaast is het echter soms nodig extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen.

Deze voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte aan bepaalde stoffen bevatten die in geringe hoeveelheid ook in de voeding voorkomen zoals: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen maar ook minder bekende als bioflavonoïden, antioxidanten, ....

Orthomoleculaire voedingssupplementen kunnen in het algemeen gebruikt worden naast andere bestaande behandelingen zoals reguliere geneeskunde of homeopathie. Maar soms kunnen orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Om die reden is het belangrijk een deskundig opgeleid therapeut te raadplegen.
 

Waarom suppletie?

Het nemen van supplementen, vooral in hoge doses, wordt door velen terecht  als onnatuurlijk beschouwd. Maar we zijn heel ver van onze oorspronkelijke ‘gezonde’ omstandigheden afgedwaald. Niets in ons leven is nog natuurlijk:

- Het milieu is vervuild

- Het evenwicht tussen werk en ontspanning is verstoord en we bewegen veel te weinig.

- Wonen en werken in geïsoleerde gebouwen met verwarming en airco.

- Te weinig zonlicht, leven en werken in kunstlicht

- Groenten, fruit, granen en plantaardig voedsel wordt bespoten met pesticiden en fungiciden.

- Dierlijke producten vlees, melk, kaas, eieren bevatten sporen van antibiotica, hormonen en andere medicijnen- Ons drinkwater bevat te veel restanten van vrouwelijke hormonen en medicijnen.

Het voedsel dat we eten is doorgaans dood voedsel (overmatig bewerkt en gekookt) en het bevat nog nauwelijks nutriënten.

In ideale omstandigheden zouden we geen supplementen nodig hebben, maar we leven allerminst in een ideale wereld. Een goede orthomoleculaire preventie of behandeling is gebaseerd op aanpassing van voedsel- en levensstijl.

Vanuit preventief oogpunt is het aanvullen van tekorten van o.a. vitaminen, mineralen, aminozuren,vetzuren, bioflavonoïden,…met voeding en orthomoleculaire middelen een eerste uitgangspunt.

Als aanvullende behandeling kan het gericht zijn op:

cardiovasculaire aandoeningen; hormonale aandoeningen, maag-darmklachten, neurologische aandoeningen, immuunziekten, allergie, auto-immuniteits-aandoeningen, reumatologische klachten, psychiatrische klachten, ter ondersteuning van sportprestaties...
 

 

 

 

 

 

 

bottom of page