top of page

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

 

 

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op de verbinding tussen de ouders onderling en de ouders met het kindje. De begeleiding is voor een individueel ouderpaar en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie, wensen en eventuele problemen.

De begeleiding bestaat uit 5 à 7 sessies vóór de geboorte. De partner heeft een actieve rol. Hij ervaart hoe hij de moeder fysiek en emotioneel kan steunen, zodat zij de zwangerschap zo comfortabel mogelijk kan beleven.

Daarnaast leren de moeder en haar partner hoe ze de pijn van de bevalling kunnen opvangen zodat deze draagbaar wordt. Als de moeder zich kan ontspannen en ´naar de pijn toe durft te gaan´ in plaats van ervan weg te vluchten, wordt de pijn hanteerbaar. De steun van haar partner helpt haar hierbij.

We hebben ook oog voor het comfort van de vrouw gedurende de zwangerschap. Zo wordt geleerd hoe zij kwaaltjes als rugpijn, vermoeide benen, maagzuur, striemen, een harde buik,... kan voorkomen en hoe ze haar groeiend kindje liefdevol kan dragen met meer gevoel voor zichzelf en haar baby.

Na de geboorte komen de ouders met hun kindje nog 1 à 3 keer terug. Er is dan aandacht voor het geboorteverhaal en hoe het nu met de ouders en het kindje gaat. Hoe vinden zij met elkaar een nieuw evenwicht? Maar ook de nazorg voor de moeder krijgt na de bevalling aandacht. Oefeningen om terug in vorm te komen en eventuele klachten als (occasioneel) urineverlies of lage rug- en nekklachten kunnen aan bod komen.
De baby krijgt ook even een psychomotorisch nazicht. Ik heb namelijk een erkenning van bijzondere beroepsbekwaamheid in de pediatrische kinesitherapie.

 

bottom of page